Go Back
keto placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Modern Cavegirl
Idealne keto ciasto na koniec lata? Keto placek ze śliwkami! Wbrew pozorom węglowodanów tu jak na lekarstwo, a pyszności takie, że ho ho! :)
5 from 2 votes
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska, Wege
Ilość porcji 16 porcji
Calories 207 kcal

Składniki
  

Kruszonka

  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 50 g masła klarowanego
  • 0,33 szklanki erytrytolu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Ciasto kokosowe ze śliwkami

  • 125 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej
  • 75 g erytrytolu
  • 2 jajka
  • 125 ml gęstego mleka kokosowego
  • 100 g mąki kokosowej
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 125 g jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego bądź cream of tartar (kamień winny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 350 g śliwek umytych i osuszonych

Sposób przygotowania
 

Kruszonka

  • Masło rozpuścić, dodać erytrytol oraz mąkę kokosową. Wymieszać i wstawić do lodówki do ostudzenia.

Ciasto kokosowe ze śliwkami

  • Masło klarowane utrzeć z erytrytolem. Stopniowo dodawać jajka, ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe oraz jogurt kokosowy. Suche składniki wymieszać i dodać do masy. Dodawać po trochu i ucierać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć skórką do dołu na wierzchu ciasta. Śliwki posypać kruszonką rozdrabniając ją w palcach. Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 207 kcal
Tłuszcz: 17,9 g
Węglowodany: 5,3 g
Błonnik 0,3 g
Białko 2,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: