Go Back
keto tort malinowy

Tort malinowy - urodzinowy

Urodziny też mogą być keto! Dowodem na to jest ten wspaniały keto tort malinowy z białą czekoladą. Pyszny i piękny zarazem. Komu kawałek?
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 2 hrs 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 10 porcji
Calories 217 kcal

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 40 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 40 ml oleju kokosowego rafinowanego
  • 30 g mąki kokosowej
  • 10 g izolatu białka (tzw. peptydy kolagenowe); w wersji wege zastąpić białkiem roślinnym
  • 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu (spulchniacz)
  • 60 ml wódki kokosowej lub innego mocnego alkoholu do nasączenia blatów

Krem malinowy

  • 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzonego (tylko stała część)
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 opakowanie gęstego jogurtu kokosowego (ok. 150 g)
  • 150 g malin
  • 60 g białej czekolady niskowęglowodanowej (link do przepisu w treści)
  • 2 łyżeczki żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem)

Dekoracja

  • 20 g białej czekolady niskowęglowodanowej (link do przepisu w treści)
  • 10 malin

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Jajka rozdzielić. Suche składniki wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z olejem kokosowym i mlekiem kokosowym. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec po łyżce erytrytolu. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, połączyć ją delikatnie z masą żółtkową. Na koniec ostrożnie wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 -25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Krem malinowy

  • Stałą część mleka kokosowego z puszki ubić na sztywno. Maliny zblendować i wmieszać do ubitego mleka kokosowego razem z jogurtem kokosowym. Białą czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu lub w mikrofali i ostudzić. Połączyć z kremem malinowym. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zalać 2 łyżkami wrzątku, po czym wmieszać w krem. Blaty nasączać wódką kokosową i przekładać kremem. Wstawić do lodówki do stężenia na 2 h.

Dekoracja

  • Wyjąć tort z lodówki. Czekoladę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze i posypać nią wierzch tortu. Malinki poukładać na brzegach.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 217 kcal
Tłuszcz: 18,8 g
Węglowodany: 4,0 g
Błonnik 1,0 g
Białko 6,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: