Cofnij Email Link
+ porcje
keto tort malinowy

Tort malinowy - urodzinowy

Avatar for Modern Cavegirl
Urodziny też mogą być keto! Dowodem na to jest ten wspaniały keto tort malinowy z białą czekoladą. Pyszny i piękny zarazem. Komu kawałek?
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 2 godziny 40 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 279.2 kcal

Składniki
  

Biszkopt

Krem malinowy

Dekoracja

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Jajka rozdzielić. Suche składniki wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z olejem kokosowym i mlekiem kokosowym. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec po łyżce słodzidła. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, połączyć ją delikatnie z masą żółtkową. Na koniec ostrożnie wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 -25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Krem malinowy

  • Stałą część mleka kokosowego z puszki ubić na sztywno. Maliny zblendować i wmieszać do ubitego mleka kokosowego razem z jogurtem kokosowym. Białą czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu lub w mikrofali i ostudzić. Połączyć z kremem malinowym. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zalać 2 łyżkami wrzątku, po czym wmieszać w krem. Blaty nasączać wódką kokosową i przekładać kremem. Wstawić do lodówki do stężenia na 2 h.

Dekoracja

  • Wyjąć tort z lodówki. Czekoladę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze i posypać nią wierzch tortu. Malinki poukładać na brzegach.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)