Lody, lody dla ochłody. I co z tego, że ochłody już nie trzeba, bo za oknami jesień...? Keto lody Magnum są tak pyszne, że chce się je jeść o każdej porze roku.
Stałą część schłodzonego mleka kokosowego ubić na sztywno z dodatkiem bezcukrowego syropu klonowego i ekstraktu z wanilii. Dodać jogurt kokosowy i ubijać dalej do połączenia składników. Przełożyć masę do foremek do lodów na patyku, wbijając do każdego drewniany patyczek i wstawić do zamrażarki na ok. 4h.
Polewa czekoladowa
Migdały drobno posiekać. Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w mikrofali lub na niewielkim ogniu i wymieszać. Przelać do szerokiego naczynia (np. miski lub talerza głębokiego). Zamrożone lody wyjąć z formy i maczać każdy z obu stron w polewie czekoladowej, a następnie posypywać kawałkami migdałów zanim zdąży zastygnąć. Jeść od razu lub wstawić do zamrażarki i wyjąć na 15 minut przed planowaną konsumpcją.