Go Back
keto gazpacho

Gazpacho pomidorowe

Sezonowa propozycja na upalne dni rodem ze słonecznej Hiszpanii. Oto keto gazpacho - pachnące latem, orzeźwiające i takie pyszne... Must-do sezonu pomidorowego.
Czas przygotowania 10 mins
Czas całkowity 1 hr 10 mins
Rodzaj dania Przekąska, Zupa
Kuchnia Hiszpańska, Śródziemnomorska
Ilość porcji 4 porcje

Składniki
  

  • 500 g pomidorów podłużnych lub bawolich serc
  • 150 g ogórka świeżego obranego ze skóry
  • 0,5 awokado
  • 0,25 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, morskiej lub kłodawskiej
  • 1 łyżeczka sambal oelek (jeśli lubicie na ostro)
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Pomidory ponacinać, zalać wrzątkiem tak, aby woda całkowicie je przykryła i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie zdjąć z nich skórę i posiekać miąższ na mniejsze kawałki. Dodać posiekanego ogórka, awokado oraz cebulę czerwoną. Zblendować razem z pozostałymi składnikami. Można dodatkowo schłodzić w lodówce. Serwować na zimno.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 125 kcal
Tłuszcz: 10,1 g
Węglowodany: 5,9 g
Błonnik 2,0 g
Węglowodany netto 3,9 g
Białko 1,5 g