Cofnij Email Link
+ porcje
keto gazpacho

Gazpacho pomidorowe

Avatar for Modern Cavegirl
Sezonowa propozycja na upalne dni rodem ze słonecznej Hiszpanii. Oto keto gazpacho - pachnące latem, orzeźwiające i takie pyszne... Must-do sezonu pomidorowego.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 138.01 kcal

Składniki
  

  • 500 g pomidory podłużnych lub bawolich serc
  • 150 g ogórek świeży obrany ze skóry
  • 0,5 szt. awokado
  • 0,25 szt. cebula czerwona
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 30 ml oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 1 łyżeczka sos sriracha lub sambal oelek (jeśli lubicie na ostro)
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Pomidory ponacinać, zalać wrzątkiem tak, aby woda całkowicie je przykryła i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie zdjąć z nich skórę i posiekać miąższ na mniejsze kawałki. Dodać posiekanego ogórka, awokado oraz cebulę czerwoną. Zblendować razem z pozostałymi składnikami. Można dodatkowo schłodzić w lodówce. Serwować na zimno.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)