Cofnij Email Link
+ porcje
keto ciasto z musem czekoladowym i truskawkami

Ciasto z musem czekoladowym i truskawkami

Avatar for Modern Cavegirl
Kolejna pyszna propozycja na nie byle jakie święto. Keto tarta z musem czekoladowym i truskawkami powstała bowiem z okazji Dnia Ojca. Jestem przekonana, że (nie tylko) każdemu tacie przypadnie do gustu... :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 169.3 kcal

Składniki
  

Spód

Mus czekoladowy

Dodatkowo

  • 100 g truskawki

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Wylepić nim okrągłą formę do tarty (ok 16 - 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 12 - 15 minut aż do lekkiego zrumienienia.

Mus czekoladowy

  • Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu (u mnie poziom 2 na indukcji) lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. W międzyczasie mocno schłodzone mleko kokosowe ubić aż zwiększy objętość i stanie się puszyste. Dolać rozpuszczoną czekoladę i ubijać jeszcze chwilę. Spróbować i dosłodzić stewią jeśli jest taka potrzeba. Wyłożyć masę na ciasto i schować do lodówki na ok. 30 minut. Truskawki pokroić w plastry i udekorować wierzch ciasta układając je w formie rozetki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu