Go Back Email Link
+ porcje
keto ciasto z bezą i rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i bezą

Modern Cavegirl
Wiosna i lato to wspaniały czas obfitujący w piękne i pyszne owoce. Trzeba więc z tego korzystać ile wlezie! Na przykład piekąc keto ciasto z rabarbarem i bezą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 35 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 110.81 kcal

Składniki
  

Spód z kruchego ciasta

Nadzienie owocowe

  • 450 g rabarbar oczyszczony
  • 8 szt. truskawki
  • 20 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol

Beza

Sposób przygotowania
 

Spód z kruchego ciasta

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak aby powstała jednolita masa. Ciastem wylepić formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół).

Nadzienie owocowe

  • Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki (ok. 1 cm). Truskawki poprzekrawać na pół. Owoce wymieszać z 2 łyżkami słodzidła i odstawić. Jak spód się podpiecze, ułożyć owoce na cieście i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut.

Beza

  • Białka ubić na sztywno z solą dodając pod koniec po łyżce słodzidła. Gdy powstanie lśniąca masa, wyłożyć bezę na podpieczone owoce i zapiekać kolejne 10 - 15 minut aż beza się ładnie zrumieni.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu