Cofnij Email Link
+ porcje
Keto kostka rabarbarowa

Kostka rabarbarowa

Avatar for Modern Cavegirl
Idealne ciasto na wiosenny weekend. Trochę słodkie, trochę kwaskowate, ale co najważniejsze - przepyszne! Właśnie taka jest ta keto kostka rabarbarowa. Zapraszam do wypróbowania.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 2 godziny 40 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 125.43 kcal

Składniki
  

Kruchy spód

Galaretka rabarbarowo - cytrynowa

  • 0,5 kg rabarbar oczyszczonego i pokrojonego w cienkie półplasterki
  • 0,5 szklanki woda
  • 100 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
  • 1 szt. galaretka cytrynowa bez cukru

Mleczna pianka

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednorodne ciasto. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut aż brzegi się lekko przyrumienią.

Galaretka rabarbarowo - cytrynowa

  • Pokrojony rabarbar umieścić w garnku, zasypać erytrytolem i zalać wodą. Gotować aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, po chwili wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Tężejącą, ale jeszcze lekko płynną masę wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Mleczna pianka

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Odstawić. W międzyczasie mleko kokosowe ubić z ekstraktem z wanilii (masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość). Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżce erytrytolu. Gdy masa będzie gładka i świetlista, wlać tężejącą żelatynę i dobrze wszystko razem zmiksować. Gęstniejącą masę wylać na warstwę galaretki. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (przynajmniej 2 h, najlepiej na całą noc).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu