Cofnij Email Link
+ porcje
keto tarta ze szparagami

Galette ze szparagami

Avatar for Modern Cavegirl
Keto galette ze szparagami to wspaniały sposób na rozpoczęcie sezonu szparagowego. Ta pyszna tarta w rustykalnym stylu nadaje się zarówno na wykwintną kolację z kieliszkiem wina, jak i pożywne śniadanie. Także na wynos!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 322.84 kcal

Składniki
  

Kruche ciasto

Nadzienie

  • 75 g boczek pokrojonego w kostkę
  • 8 szt. zielone szparagi grube; można przekroić wzdłuż na pół
  • 1 szt. jajka
  • 100 g ser feta lub śmietany kokosowej
  • ¼ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska

Sposób przygotowania
 

Kruche ciasto

  • Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce, po czym rozwałkować dość cienko. Ciasto można przygotować z większym wyprzedzeniem i do momentu rozpoczęcia przygotowania galette przechowywać je w lodówce.

Nadzienie

  • Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe końcówki i gotować przez ok. 3-4 minuty, przelać zimną wodą i odcedzić. Ser feta bądź śmietanę kokosową rozgnieść z jajkiem zostawiając ok. 1 łyżkę jajka na posmarowanie brzegów ciasta. Doprawić do smaku. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć całość jajka z serem (lub śmietaną kokosową), poukładać kawałeczki boczku, a następnie wyłożyć szparagi jeden obok drugiego. Brzegi ciasta zawinąć do środka nakładając je na nadzienie. Brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut aż brzegi staną się rumiane.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)