Go Back
keto tarta ze szparagami

Galette ze szparagami

Keto galette ze szparagami to wspaniały sposób na rozpoczęcie sezonu szparagowego. Ta pyszna tarta w rustykalnym stylu nadaje się zarówno na wykwintną kolację z kieliszkiem wina, jak i pożywne śniadanie. Także na wynos!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Śródziemnomorska
Ilość porcji 4 porcje

Składniki
  

Kruche ciasto

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 30 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego (lub ich mieszanki)
  • 60 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki gumy guar
  • 1 szczypta sezamu do dekoracji (opcjonalnie)

Nadzienie

  • 75 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 8 zielonych szparagów grubych; można przekroić wzdłuż na pół
  • 1 jajko
  • 100 g sera feta lub śmietany kokosowej
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw Vegeta Natur - Przyprawa warzywna do potraw; płaska

Sposób przygotowania
 

Kruche ciasto

  • Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce, po czym rozwałkować dość cienko. Ciasto można przygotować z większym wyprzedzeniem i do momentu rozpoczęcia przygotowania galette przechowywać je w lodówce.

Nadzienie

  • Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe końcówki i gotować przez ok. 3-4 minuty, przelać zimną wodą i odcedzić. Ser feta bądź śmietanę kokosową rozgnieść z jajkiem zostawiając ok. 1 łyżkę jajka na posmarowanie brzegów ciasta. Doprawić do smaku. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć całość jajka z serem (lub śmietaną kokosową), poukładać kawałeczki boczku, a następnie wyłożyć szparagi jeden obok drugiego. Brzegi ciasta zawinąć do środka nakładając je na nadzienie. Brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut aż brzegi staną się rumiane.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 356 kcal
Tłuszcz: 26,3 g
Węglowodany: 5,2 g
Błonnik 6,4 g
Białko 18,0 g
Do przygotowania powyższego przepisu użyto mieszanki przypraw Vegeta Natur - Przyprawa warzywna do potraw.
Przepisy inspirowane naturą