Cofnij Email Link
+ porcje
tort szwarcwaldzki bez cukru

Tort szwarcwaldzki

Avatar for Modern Cavegirl
Keto tort szwarcwaldzki - ziszczenie najskrytszych marzeń w wersji niskoweglowodanowej. Słodkie upojenie i to w ramach wytycznych diety ketogenicznej! Kto by pomyślał, że coś takiego jest w ogóle możliwe...?
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 2 godziny 45 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 240.47 kcal

Składniki
  

Biszkopt kakaowy

Konfitura wiśniowa

Krem

Sposób przygotowania
 

Biszkopt kakaowy

  • Jajka rozdzielić. Suche składniki wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z olejem kokosowym i mlekiem kokosowym. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec po łyżce słodzidła. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, połączyć ją delikatnie z masą żółtkową. Na koniec ostrożnie wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 -25 minut. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Przed przełożeniem konfiturą i kremem nasączyć je kirschem/wiśniówką.

Konfitura wiśniowa

  • Odłożyć 10 wiśni na później. Resztę wiśni rozdrobnić w malakserze i zagotować. Dodać nasiona chia oraz stewię w płynie i odstawić na 30 minut. Jeśli całość zgęstniała i przyjęła konsystencję konfitury, to całkiem wystudzić i wykładać na blaty ciasta. Jeśli zaś konsystencja jest nadal płynna, dodać rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody żelatynę.

Krem

  • Stałą część z puszki z mlekiem kokosowym ubić na sztywno razem z mlekiem kokosowym z kartonu. Odrobinę pozostałego płynu z mleka kokosowego z puszki przelać do garnuszka, posypać żelatyną, a gdy ta napęcznieje, podgrzać chwilę do rozpuszczenia. Dodać do ubitego mleka kokosowego razem z słodzidłem i ekstraktem z wanilii. Ubijać jeszcze przez chwilę do dokładnego połączenia składników. W razie potrzeby dosłodzić stewią w płynie lub dodatkową porcją słodzidła. Schłodzić, a gdy lekko stężeje przekładać kremem na zmianę z konfiturą wiśniową nasączone blaty biszkoptowe. Trochę kremu zostawić do dekoracji - obłożyć nim boki ciasta, a wierzch przyozdobić kleksami z kremu i usadowić na nich po 1 sztuce wiśni. Na środek wysypać startą czekoladę. Także boki można obsypać odrobiną ciemnej czekolady. Schłodzić przez min. 2 h w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)