Cofnij Email Link
+ porcje
keto tacos

Tacos z kalafiora nadziewane fajitas

Avatar for Modern Cavegirl
Meksykańska kuchnia jest tak samo kolorowa jak meksykańska kultura. Duża ilość warzyw, która stanowi jej cechę charakterystyczną oznacza także, że jest to kuchnia zdrowa. Zatem gotujmy w myśl idei Viva Mexico! Na pierwszy ogień idą keto tacos z kalafiora nadziewane fajitas!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Meksykańska
Ilość porcji 6 sztuk
Kalorie 127.09 kcal

Składniki
  

Tacos z kalafiora

Fajitas

  • 250 g karkówka
  • 0,5 szt. papryka czerwona świeża
  • 0,5 szt. papryka zielona świeża
  • 0,5 szt. papryka żółta świeża
  • 0,5 szt. awokado
  • 1 łyżka olej kokosowy rafinowany lub masło klarowane
  • 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 1 szczypta pieprz
  • 0,5 łyżeczki papryka słodka w proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Tacos z kalafiora

  • Startego kalafiora gotować przez ok. 3- 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odcisnąć z wody. Jajka rozbełtać, wymieszać z odciśniętym kalafiorem, posolić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować koło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra + dół) przez ok. 10 minut, po czym przerzucić na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez ok. 5 minut. Przed nadzianiem podprażyć chwilę na suchej patelni.

Fajitas

  • Karkówkę pokroić na niezbyt długie paski. W podobnej wielkości kawałki pokroić papryki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso aż się lekko zrumieni przyprawiając je solą, pieprzem i papryką słodką. Dodać papryki i smażyć przez ok. 7 minut aż lekko zmiękną. Tacos nadziewać jeszcze ciepłym nadzieniem. Na wierzchu układać cząstki awokado. Całość można skropić lekko sokiem z cytryny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)