Go Back Email Link
+ servings
Keto tort

Tort wiosenny

Modern Cavegirl
Pyszny zielony keto tort wiosenny to wręcz idealny sposób na celebrowanie nadejścia wiosny. W towarzystwie herbaty (też zielonej...? ;)) lub kawy wspaniale uświetni pierwszy dzień kalendarzowej wiosny!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 104.89 kcal

Składniki
  

Biszkopt

Dodatkowo do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)

  • 2 łyżki soku z limonki (patrz składniki biszkoptu)
  • 2 łyżki wody
  • 4 krople stewii w płynie

Zielony krem

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodać słodzidło i ubijać dalej do uzyskania lśniącej jedwabistej masy. Żółtka wymieszać z olejem oraz mlekiem kokosowym. Dodać mąkę kokosową z kamieniem winnym, po czym delikatnie wymieszać całość z ubitymi białkami. Przełożyć ciasto do tortownicy (o średnicy ok. 20 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty, skropić odrobiną rozcieńczonego wodą i posłodzonego stewią soku z cytryny i przełożyć kremem z awokado.

Zielony krem

  • Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić dodatkową porcją stewii. Schłodzić przez chwilę w lodówce, po czym przełożyć blaty ciasta 3/4 porcji kremu. Resztą wysmarować wierzch oraz boki ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu