Go Back Email Link
+ porcje
keto empanady

Empanady z kurczakiem

Avatar for Modern Cavegirl
Keto empanady z kurczakiem to smaczna i pożywna przekąska, która nada się zarówno na imprezę lub wieczór filmowy, jak również na wynos do szkoły lub pracy. Smakują i na zimno i na ciepło. Polecam wypróbować z tym, jak i z każdym innym nadzieniem! :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 50 minutes
Rodzaj dania Przekąska
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 24 sztuki
Kalorie 60.94 kcal

Składniki
  

Nadzienie (połowa porcji)

Ciasto na empanady

Sposób przygotowania
 

Nadzienie

  • Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Przyprawić. Smażyć na maśle, a gdy się lekko przyrumieni dodać drobno pokrojony szpinak. Smażyć jeszcze przez chwilę aż do całkowitego odparowania płynu. Ostudzić. Dodać pomidory suszone oraz fetę pokruszoną na drobne kawałeczki.

Ciasto na empanady

  • Mąkę kokosową wymieszać z siemieniem lnianym oraz babką jajowatą. Dodać szczyptę soli oraz wrzątek. Wymieszać, a następnie wbić jaja i wyrobić ciasto. Powinno dawać się formować. Rozwałkować ciasto na cienki placek podsypując mąkę kokosową. Wycinać okrągłe kształty używając szklanki. Ciasto nadziewać farszem tworząc pierożki/ empanady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 - 20 minut aż się przyrumienią (po połowie czasu pieczenia przełożyć na drugą stronę).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu