Jak zamienić keto pączki w keto churros...? Nie wiem, ale mogę Wam za to powiedzieć jak zamienić je w keto paluszki ptysiowe, których zadaniem jest udawać keto churros... Przy okazji usłyszycie historię pewnej wpadki kulinarnej - z morałem i pozytywnym zakończeniem. Będzie zatem nie tylko smacznie, ale i pouczająco... :D
Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować z olejem, słodzidłem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 - 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając jajka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia paski o długości kilku centymetrów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek.
Sos czekoladowy
Prawie całą porcję mleka zagotować z kakao, słodzidłem i solą. Glucomannan rozprowadzić w pozostałej ilości mleka i dodać do garnka. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać dalej w celu uzyskania gęstej masy. Gdy zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać czekolady. Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Serwować na gorąco.