Cofnij Email Link
+ porcje
keto deser

French Silk Pie

Avatar for Modern Cavegirl
Keto french silk pie to niesamowicie aksamitne (a raczej jedwabne... ;)) w smaku i konsystencji keto ciasto. Wprost wspaniały keto deser - idealny do kawy. W dodatku wegański. Istne niebo w gębie!
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 25 minuty
Czas całkowity 2 godziny 25 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 187.83 kcal

Składniki
  

Spód

Mus czekoladowy

Bita śmietana kokosowa

  • 1 szklanka gęste mleko kokosowe lub śmietanka kokosowa (ok. 250 ml)
  • 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol; czubata
  • 1 łyżeczka żelatyna płaska (w wersji wege zastąpić agarem, a jeśli korzystasz z gęstej śmietany kokosowej z puszki można całkiem pominąć)

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki wymieszać w malakserze lub rękoma w misce. Wylepić ciastem spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm (tortownicę warto wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Odstawić do lodówki.

Mus czekoladowy

  • Wszystkie składniki zblendować bardzo dokładnie na gładką masę. Wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Bita śmietana kokosowa

  • Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku żelatyny nie gotować, a jeśli korzystasz z agaru, to można doprowadzić do lekkiego zagotowania). Wymieszać z pozostałym mlekiem/ śmietanką kokosową. Całość przełożyć do pojemnika syfonu i solidnie schłodzić. Nabić syfon i wyciskać śmietanę na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu