Go Back Email Link
+ porcje
keto krokieciki z kalafiora

Krokieciki z kalafiora

Modern Cavegirl
Keto krokieciki z kalafiora może i wyglądają niepozornie, ale to pyszna i zdrowa przekąska, która sprawdzi się także podczas karnawałowej imprezy. Spróbujcie sami!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Przekąska
Ilość porcji 12 sztuk
Kalorie 28.3 kcal

Składniki
  

  • 0,5 szt. kalafior (same różyczki - ok. 500 g)
  • 1 szt. jajka duże
  • 0,5 szklanki ser długodojrzewający tarty np. parmezan lub grana padano
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany lub suszony
  • 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 0,5 łyżeczki bazylia suszona
  • 1 szczypta pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Kalafiora rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, po czym odsączyć na sicie, przelać zimną wodą i mocno odcisnąć z wody. Pulpę z kalafiora wymieszać z pozostałymi składnikami. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkich rozmiarów krokieciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 minut, po czym przełożyć je na drugą stronę i piec jeszcze przez 5 - 10 minut. Powinny być lekko przyrumienione. Upieczone krokieciki serwować na ciepło lub na zimno z dipem pomidorowym lub czosnkowym.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu