Go Back
Domowa wędlina

Domowa wędlina

Niezawodny przepis taty na domową wędlinę dojrzewającą. Pyszną i pozbawioną szkodliwych substancji, w tym cukru i konserwantów. Taka domowa wędlina ma smak i nie niszczy zdrowia!
Czas przygotowania 15 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Dodatek, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Polska
Ilość porcji 1 porcja

Składniki
  

  • 1 kg mięsa (schab, szynka, karkówka)
  • 0,5 szklanki erytrytolu ("ile zabierze")
  • 0,5 szklanki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej ("ile zabierze")
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 1 porcja mieszanki przypraw (czubryca, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi, majeranek)

Sposób przygotowania
 

  • Mięso natrzeć obficie erytrytolem, włożyć do naczynia posypanego erytrytolem i na wierzch posypać erytrytol. Po 24h mięso wymyć osuszyć i zrobić jak wyżej zamieniając erytrytol na sól. Po 24h mięso wymyć osuszyć, natrzeć olejem i otoczyć grubo przyprawami. Zawiesić w suchym i ciepłym pomieszczeniu na 5-7 dni (żeby dojrzała).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Wartość odżywcza porcji wędliny to w przybliżeniu wartość odżywcza porcji mięsa, na które się zdecydowaliście.
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: