Pyszne i atrakcyjne ciasto, które nada się nie tylko na Święta, ale także na Karnawał! Oto właśnie keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem! Różne smaki i konsystencje spotykają się tutaj aby zachwycać i dogodzić najbardziej wymagającym podniebieniom. Spróbujcie sami!
120gpowidła śliwkowelub konfitury z czarnej porzeczki (100% owoców)
Sposób przygotowania
Ciasto piernikowe
Suche składniki poza solą i słodzidłem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec słodzidło. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować wierzch cienką warstwą powideł.
Ptasie mleczko
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Odstawić do lodówki, ale uważać, żeby za bardzo nie stężała. W międzyczasie śmietankę kokosową ubić z ekstraktem z wanilii (powinna podwoić swoją objętość). Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżce słodzidła. Gdy masa będzie gładka i świetlista, wlać tężejącą żelatynę i dobrze wszystko razem zmiksować. Gęstniejącą masę wylać na piernikowy spód. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (przynajmniej 2 h, najlepiej na całą noc).
Polewa czekoladowa
Śmietanę kokosową podgrzać w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofalówce i rozpuścić w niej czekoladę. Gdy całość jest jeszcze ciepła rozpuścić w polewie żelatynę. W razie potrzeby dosłodzić stewią w płynie lub erytrytolem (jeśli używasz czekolady o bardzo wysokiej zawartości kakao).