Go Back
tort czekoladowy

Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb)

Keto tort czekoladowy to propozycja na specjalne okazje! Jest nie tylko przepyszny, ale - za sprawą cukinii i awokado - także bardzo odżywczy i zdrowy. No i niskowęglowodanowy! Po prostu rewelacyjny!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 16 porcji

Składniki
  

Ciasto czekoladowe z cukinii

  • 4 jaja
  • 220 g cukinii
  • 0,25 szklanki rafinowanego oleju kokosowego
  • 160 g jogurtu kokosowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 miarka peptydów kolagenowych (czubata)
  • 70 g mąki kokosowej (ok. pół szklanki)
  • 15 g czarnego kakao
  • 1 łyżeczka cream of tartar (kwaśny winian potasu; kamień winny)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki erytrytolu czubate
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Czekoladowy krem z awokado

  • 250 g awokado
  • 150 g gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 60 g czekolady gorzkiej (u mnie 99% kakao)
  • 30 ml rumu ciemnego
  • 15 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania
 

Ciasto czekoladowe z cukinii

  • Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i solidnie odcisnąć z wody. W międzyczasie wymieszać suche składniki poza erytrytolem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami oraz 3 łyżkami wody i cukinią, po czym dodać suche składniki. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Niewielką tortownicę (ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę pod koniec dodając po łyżce erytrytolu. Wymieszać delikatnie z masą kakaową i przełożyć całość do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty i przełożyć kremem czekoladowym z awokado. Można udekorować bitą śmietaną kokosową i owocami.

Czekoladowy krem z awokado

  • Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 151 kcal
Tłuszcz: 13,4 g
Węglowodany: 3,7 g
Błonnik 1,4 g
Białko 3,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: