Cofnij Email Link
+ porcje
tort czekoladowy

Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb)

Avatar for Modern Cavegirl
Keto tort czekoladowy to propozycja na specjalne okazje! Jest nie tylko przepyszny, ale - za sprawą cukinii i awokado - także bardzo odżywczy i zdrowy. No i niskowęglowodanowy! Po prostu rewelacyjny!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 172.05 kcal

Składniki
  

Ciasto czekoladowe z cukinii

Czekoladowy krem z awokado

Sposób przygotowania
 

Ciasto czekoladowe z cukinii

  • Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i solidnie odcisnąć z wody. W międzyczasie wymieszać suche składniki poza keto słodzidłem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami oraz 3 łyżkami wody i cukinią, po czym dodać suche składniki. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Niewielką tortownicę (ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę pod koniec dodając po łyżce słodzidła. Wymieszać delikatnie z masą kakaową i przełożyć całość do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty i przełożyć kremem czekoladowym z awokado. Można udekorować bitą śmietaną kokosową i owocami.

Czekoladowy krem z awokado

  • Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)