Go Back Email Link
+ servings
Keto fried rice

Smażony ryż z kalafiora

Modern Cavegirl
Keto fried rice to wariacja na temat klasycznego dania, jakim jest smażony chiński ryż. Tym razem w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli na bazie ryżu z kalafiora. Polecam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Ilość porcji 3 porcje
Kalorie 203 kcal

Składniki
  

  • 400 g kalafiora (mniej więcej połowa średniej wielkości kalafiora)
  • 100 g pora
  • 100 g zielonego groszku (z mrożonki, przelanego wrzątkiem)
  • 1 sztuka czerwona papryczka
  • 1 gałązka szczypiorku (razem z cebulką)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych (patrz tekst powyżej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej do smaku
  • 1 szczypta pieprzu (do smaku)

Sposób przygotowania
 

  • Kalafiora rozdrobnić w malakserze do uzyskania kawałeczków wielkości ziaren ryżu. Odstawić. Pora, papryczkę i szczypiorek z cebulką pokroić na podobnej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć przez ok 3- 4 minuty dodając zblanszowany groszek. Dorzucić ryż z kalafiora, dobrze wymieszać. Dodać aminokwasy kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Jeśli warzywa puszczą dużo wody, to należy ją odparować. Jajko rozbełtać. Gdy kalafior zmięknie, odsunąć go na jedną połowę patelni, a na drugą wylać jajko. Mieszać w celu uzyskania konsystencji jak na jajecznicę. Po chwili wymieszać wszystko. Posolić i popieprzyć do smaku. Można posypać dodatkową porcją szczypiorku.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu