Go Back Email Link
+ porcje
keto krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami

Avatar for Modern Cavegirl
Tęsknicie na diecie niskowęglowodanowej za smakiem krokietów rodem z kuchni babci...? Oto rozwiązanie: keto krokiety z kapustą i grzybami! Trochę pracochłonne, ale za to jakie pyszne!
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Czas całkowity 1 hour 20 minutes
Rodzaj dania Danie główne
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 321.09 kcal

Składniki
  

Naleśniki

Kapusta z grzybami

  • 250 g pieczarki posiekanych w cienkie plasterki
  • 250 g biała kapusta posiekanej drobno
  • 250 g kapusta kiszona
  • 30 g masło klarowane
  • 1 szt. cebula posiekana w drobną kostkę
  • 1 garść grzyby suszone uprzednio zalanych wrzątkiem i odstawionych do namoknięcia
  • 0,25 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (do smaku)
  • 1 szczypta pieprz
  • 3 szt. liście laurowe
  • 5 ziaren ziele angielskie

Panierka

Sposób przygotowania
 

Naleśniki

  • Jajka zmiksować z pozostałymi składnikami poza łupinami babki jajowatej. Pod koniec ubijania dodawać po trochu łupiny babki jajowatej. Odstawić masę na 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozgrzać masło na patelni. Wylewać porcję masy i smażyć aż wierzch się zetnie, po czym przerzucić na drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Kontynuować do wyczerpania masy. Ostudzić i przekładać nadzieniem z kapusty i pieczarek.

Kapusta z grzybami

  • Pieczarki podprażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Na patelnię wrzucić masło oraz cebulę. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (świeżą i kiszoną), przemieszać i zalać wodą z namaczania grzybów. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Grzybki drobno posiekać i dorzucić do kapusty. Przykryć i dusić przez 10 -15 minut aż kapusta zmięknie. Odkryć i odparować pozostałości płynu. Ostudzić.

Panierowanie i smażenie

  • Nadzienie podzielić na 8 równych części. Każdy naleśnik faszerować kapustą z grzybami i formować rulon zabezpieczając boki tak, żeby nadzienie nie uciekło. Jajko rozbełtać (można dodać odrobinę mleka kokosowego do rozrzedzenia masy). Rulony maczać w jajku, a następnie obtaczać w zmiażdżonych skórkach wieprzowych, po czym smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać na ciepło. Krokiety dobrze smakują także odgrzane na drugi dzień.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu