Go Back
Pseudosernik z matchą

Pseudosernik z matchą

Wariacja na temat sernika na zimno, czyli keto sernik zrobiony z kalafiora! To warzywo świetnie sprawdza się jako zamiennik nabiału, także w słodkich wyrobach. Tym razem w towarzystwie matchy, która oprócz koloru dodaje także walorów smakowych.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 8 mins
Czas całkowity 1 hr 28 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Japońska
Ilość porcji 10 porcji

Składniki
  

Spód

  • 3/4 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej

Masa "serowa"

  • 450 gram kalafiora mrożonego
  • 65 gram musu kokosowego
  • 25 kropli stewii w płynie
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki herbaty matcha sproszkowanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 160 gram gęstego jogurtu kokosowego

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać z mąką migdałową, solą oraz ekstraktem z wanilii. Uzyskaną plastyczną masą wylepić spód foremki o średnicy ok. 18 cm (spód wyjdzie dość cienki). Odstawić do lodówki.

Masa "serowa"

  • Kalafiora ugotować i odcedzić. Odcisnąć odrobinę z wody. Jeszcze ciepły posypać żelatyną i zblendować z pozostałymi składnikami na końcu dodając jogurt kokosowy. Masę wyłożyć na migdałowy spód. Wstawić do lodówki na ok. 1 h. Wierzch można posypać dodatkową porcją matchy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 142 kcal
Tłuszcz: 11,0 g
Węglowodany: 6,9 g
Błonnik 0,9 g
Białko 3,8 g