Cofnij Email Link
+ porcje
Dyniowe keto creme brulee

Crème brûlée dyniowe

Avatar for Modern Cavegirl
Dyniowa wariacja na temat klasyka w postaci kremu z żołtek i śmietanki. W wersji keto crème brûlée powstało na bazie mleka kokosowego, a zamiast cukru wystąpił słodzik z monk fruit. Pychota!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 158.39 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Mleko kokosowe podgrzać prawie do wrzenia. Jajka ubić na puszystą masę ze szczyptą soli i słodzikiem. W trakcie ubijania wlewać po trochu gorące mleko kokosowe. Na koniec dodać puree z dyni i cynamon/przyprawę do dyni. Masę rozlać do 4 kokilek. Umieścić je w większej formie wypełnionej gorącą wodą tak, żeby woda sięgała do ok. 3/4 wysokości. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 40 minut. Ostudzić, a najlepiej przez całą noc przechowywać w lodówce. Wierzch posypać łyżeczką erytrytolu/ ksylitolu/ słodzika z monk fruit i równomiernie przypalić palnikiem lub piec pod grillem przez ok 10 minut w celu uzyskania słodkiej skorupki na wierzchu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)