Go Back
Keto dyniowe pankejki

Pankejki dyniowe

Dyniowe keto pankejki z nutą pomarańczy to super pomysł na weekendowe śniadanie. Podane z sosem czekoladowym oraz masłem migdałowym stanowią pyszne poranne danie.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Deser, Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Europejska, Wege
Ilość porcji 4 pankejki

Składniki
  

Pankejki dyniowe

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki musu z dyni pieczonej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • olej kokosowy do smażenia (rafinowanego)

Sos czekoladowy

  • 30 g czekolady gorzkiej u mnie Torras z cynamonem
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego

Masło migdałowe

  • 2 łyżki masła migdałowego

Sposób przygotowania
 

Pankejki dyniowe

  • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i erytrytolem. Żółtka wymieszać z puree z dyni. Połączyć obie masy. Dodać ekstrakt z pomarańczy. Patelnię dobrze rozgrzać i rozpuścić olej kokosowy. Masę podzielić na 4 części. Smażyć na rumiano z obu stron.

Sosy

  • Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu. Dodać mleko kokosowe i energicznie wymieszać tak, aby powstał gęsty sos. Polać nim gotowe pankejki na zmianę z masłem migdałowym.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 ciastka:
Wartość energetyczna: 139 kcal
Tłuszcz: 11,2 g
Węglowodany: 6,4 g
Błonnik 3,8 g
Białko 6,5 g