Go Back Email Link
+ servings
Keto jogurtowiec z galaretkami

Jogurtowiec (Keto, Paleo, LowCarb)

Modern Cavegirl
Pyszne i ładnie wyglądające keto ciasto, czyli jogurtowiec z galaretkami. Jest to biszkopt kokosowy przełożony jogurtowym nadzieniem oraz kolorowymi galaretkami herbacianymi. Palce lizać!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 3 hrs 10 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 89.95 kcal

Składniki
  

Galaretka zielona

Galaretka czerwona

  • 2 herbaty malinowe ekspresowe
  • 1/2 szklanki wody wrzącej
  • 1/2 szklanki wody zimnej
  • 4 krople stewii w płynie
  • 1 łyżka żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem)

Biszkopt

Nadzienie jogurtowe

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Jajka ubić z solą i erytrytolem na jasną pianę. Dodać mąkę i rozpuszczony olej kokosowy. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez ok. 20- 25 minut aż do zezłocenia. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Dolny blat włożyć z powrotem do blachy.

Galaretki

  • Łyżkę żelatyny namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki gorącej wody. Posłodzić stewią. Przelać płyn do namoczonej żelatyny i dobrze wymieszać tak, aby nie było żadnych grudek. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Analogicznie postąpić z czerwoną galaretką. W wersji z agarem zagotować herbatę z agarowym proszkiem i odstawić do stężenia. Po całkowitym stężeniu obie galaretki pokroić w kostkę.

Nadzienie jogurtowe

  • Żelatynę namoczyć w wodzie, po czym lekko podgrzać w celu całkowitego rozpuszczenia. Mleko kokosowe ubić mikserem lub trzepaczką aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dodać stewię oraz jogurty i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. W wersji z agarem, zagotować agar w wodzie, po czym dodać do ubitego mleka kokosowego przed resztą składników. Biszkoptowy blat wyłożyć połową galaretek, zalać nadzieniem jogurtowym, po czym powtórzyć proces z resztą galaretek i nadzienia jogurtowego. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)