Powiew tropików w środku zimy, czyli wariacja na temat pralinek Rafaello w wersji tortu zgodnego z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Cudowne połączenie kokosa i migdałów.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza w termoobiegu. Wymieszaj suche składniki ciasta. Oddziel białka od żółtek. Olej kokosowy utrzyj z erytrytolem na białą puszystą masę, dodając po kolei żółtka oraz wodę i mus kokosowy. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy z żółtkami. Wmieszaj delikatnie suche składniki. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Upiecz na złoto i ostudź. Przekrój ciasto na pół tak, aby uzyskać dwa blaty.
Krem
Ubij olej kokosowy z erytrytolem, po czym stopniowo dodawaj jogurt kokosowy. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej krem się zważy. Na koniec dodaj ekstrakt migdałowy oraz rozpuszczoną żelatynę. 3/4 kremu wyłóż na spód ciasta i przykryj górnym blatem. Rozsmaruj po wierzchu pozostałą część kremu. Wiórki kokosowe podpraż chwilę na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Posyp wiórkami wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do pełnego stężenia na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.