Dyniowy fudge to łatwy przepis na szybkie małe co nieco. Do stosowania na co dzień. Połączenie dyni i kokosa sprawia, że jest zarówno smaczny, jak i odżywczy.
Olej lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dynię zmiksować razem z jogurtem kokosowym, po czym dodać rozpuszczony olej. Dosłodzić stewią i dodać przyprawę do piernika. Masę wylać do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub formą spożywczą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polać ją po wierzchu masy dyniowej. Przechowywać w lodówce.
Można użyć mniejszej formy, bo fudge zrobiony przy użyciu foremki o wymiarze 20 x 20 cm wychodzi dosyć płaski.
W wersji AIP czekoladę należy zastąpić karobem. Można spróbować zrobić karobową polewę samemu z oleju kokosowego oraz karobu lub też zaopatrzyć się w dropsy karobowe, które wystarczy rozpuścić tak, jak zwykłą czekoladę.