Cofnij Email Link
+ porcje
Kalafiorowe sushi

Sushi z kalafiora, czyli... "kalafioshi"

Avatar for Modern Cavegirl
Bardzo udana imitacja oryginalnej przekąski bazującej na ryżu, który w tym przypadku zostaje zastąpiony startym kalafiorem. Jest to zatem wersja bezzbożowa, niskokaloryczna i zgodna nie tylko z dietą Paleo, Keto i LowCarb, ale także z protokołem autoimmunologicznym!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Dodatek, Lunch, Przekąska
Kuchnia Japońska
Ilość porcji 25 rolek sushi
Kalorie 35.24 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Kalafior zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni lub w garnku podgrzać olej i wrzucić nań ryż z kalafiora. Smażyć przez chwilę cały czas mieszając. Następnie dodać ocet, sól i posypać żelatyną po wierzchu. Zalać mlekiem kokosowym i dobrze wymieszać. Gotować jeszcze przez 5-8 minut mieszając od czasu do czasu aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić. W międzyczasie pokroić wędzoną rybę oraz awokado i ogórka na podłużne paski. Każdy arkusz wodorostów nori wyłożyć 1/5 ryżu z kalafiora, ułożyć paski wędzonego łososia i/lub tuńczyka oraz awokado lub ogórka. Zwijać ściśle formując rulon, jak w przypadku tradycyjnego sushi. Odstawić na 15- 20 minut do lodówki. Schłodzone kroić na kawałki ostrym nożem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Zwyczajowo sushi podaje się w towarzystwie sosu sojowego, w którym to zamacza się każdy kęs przed konsumpcją. Jednak sos sojowy nie jest najzdrowszym produktem i należy go raczej unikać, zwłaszcza na dietach bezzbożowych. Proponuję zatem podawać sushi z kalafiora z aminokwasami kokosowymi, które stanowią dużo zdrowszy substytut sosu sojowego.