Cofnij Email Link
+ porcje
Paleo pierogi

Paleo pierogi z grzybami

Avatar for Modern Cavegirl
Po wielu mniej lub bardziej pomyślnych próbach udało się opracować przepis na Paleo pierogi idealne! Z grzybami czy też z kapustą mają szansę stać się prawdziwym hitem wigilijnego stołu!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 4 minuty
Czas całkowity 1 godzina 4 minuty
Ilość porcji 76 sztuk
Kalorie 31.93 kcal

Składniki
  

Ciasto na pierogi

Farsz

Sposób przygotowania
 

Ciasto na pierogi

  • Wysypać mąkę na stolnicę, Dodać octu i oliwy wyrobić elastyczne ciasto dodając po trochu gorącej wody. Rozwałkowywać na cienkie placki i wykrawać kółka o średnicy ok. 4,5 cm. Przykryć je ściereczką, żeby nie wysychały. Każdy kawałek ciasta nadziewać przygotowanym uprzednio farszem i składać formując pieroga. Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Po wyjęciu posmarować odrobiną tłuszczu, żeby się nie sklejały.

Farsz

  • Pieczarki pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni aż wyparuje z nich cała woda. Dodać masło klarowane lub olej kokosowy i cebulę. Smażyć chwilę mieszając od czasu do czasu. Grzyby suszone zmielić na pył w młynku do kawy. Dosypać do pieczarek z cebulą. Dolać odrobinę gorącej wody i dusić przez ok 5-8 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, po czym ostudzić. Zmielić w malakserze na gęstą papkę.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)