Cofnij Email Link
+ porcje
dyniowa carbonara

Dyniowe spaghetti alla carbonara

Avatar for Modern Cavegirl
Intensywnie pomarańczowe spaghetti z makaronu shirataki. Podnoszące zarówno na duchu, jak i "na ciele".
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 8 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 23 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 426.86 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Makaron shirataki wyjąć z zalewy, przelać dużą ilością zimnej wody, dokładnie odcedzić i wysuszyć na ręczniku papierowym. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W międzyczasie, w osobnym naczyniu szałwię podsmażyć chwilę na maśle, po czym ją usunąć. Wrzucić na masło puree z dyni. Dodać 3/4 mleka kokosowego. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jak boczek się zrumieni, zdjąć go z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażyć odsączony z nadmiaru wody makaron. Jajko roztrzepać w pozostałym mleku kokosowym. Gdy makaron się wysuszy i lekko przyrumieni dodać go do masy dyniowej, dorzucić boczek i zdjąć z ognia. Do nadal gorącego dania wlać jajko roztrzepane z mlekiem i dobrze wymieszać tak, żeby jajko się nie ścięło, tylko zagęściło dyniowy sos. Podawać gorące.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)