Cofnij Email Link
+ porcje
spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce

Spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce parmeńskiej

Avatar for Modern Cavegirl
Niezła propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub... po prostu zwykły posiłek dla każdego miłośnika owoców morza. Zapewniam, że w tym wydaniu krewetki na pewno przypadną do gustu nawet osobom, które za nimi nie przepadają!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 171.55 kcal

Składniki
  

  • 10 olbrzymie krewetki czerwone obranych z pancerzy i oczyszczonych
  • 5 plastrów szynka długodojrzewająca parmeńskiej, szwarcwaldzkiej itp.
  • 1 szt. cukinia średnia
  • 1 ząbek czosnek duży
  • 1 łyżka masło klarowane
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić na cienkie nitki spaghetti używając spiralizer'a lub nożyka do julienne. Posypać solą, żeby puściły wodę. Każdą krewetkę owinąć połową plastra szynki parmeńskiej. Rozpuścić masło klarowane na patelni. Smażyć krewetki z każdej strony ok. 3 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć przez chwilę i dodać odsączoną z nadmiaru wody cukinię. Smażyć przez ok. 5-8 minut aż pozostała woda odparuje, a cukinia lekko zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać wraz z krewetkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)