Go Back
Spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce

Spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce parmeńskiej

Niezła propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub... po prostu zwykły posiłek dla każdego miłośnika owoców morza. Zapewniam, że w tym wydaniu krewetki na pewno przypadną do gustu nawet osobom, które za nimi nie przepadają!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska, Włoska
Ilość porcji 2 porcje

Składniki
  

  • 10 olbrzymich krewetek czerwonych obranych z pancerzy i oczyszczonych
  • 5 plastrów szynki długo dojrzewającej parmeńskiej, szwarcwaldzkiej itp.
  • 1 cukinia średnia
  • 1 ząbek czosnku duży
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić na cienkie nitki spaghetti używając spiralizer'a lub nożyka do julienne. Posypać solą, żeby puściły wodę. Każdą krewetkę owinąć połową plastra szynki parmeńskiej. Rozpuścić masło klarowane na patelni. Smażyć krewetki z każdej strony ok. 3 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć przez chwilę i dodać odsączoną z nadmiaru wody cukinię. Smażyć przez ok. 5-8 minut aż pozostała woda odparuje, a cukinia lekko zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać wraz z krewetkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)