Cofnij Email Link
+ porcje
kwadraty dyniowe ala krówka

Kwadraty dyniowe a'la krówka

Avatar for Modern Cavegirl
Pożywna słodka przekąska na bazie dyni, tahini i masła migdałowego. Wyczuwalne nuty słonawe i sezamowe oraz lekko krówkowa konsystencja nadają im wyjątkowego charakteru.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Rodzaj dania Deser, Dodatek, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 16 porcje
Kalorie 127.86 kcal

Składniki
  

Krówka

Polewa

Sposób przygotowania
 

Krówka

  • Tahini, masło migdałowe, puree z dyni oraz erytrytol przełożyć do garnuszka i podgrzać na małym ogniu do lekkiego upłynnienia. Wymieszać, zdjąć z ognia i dodać ekstrakt z wanilii oraz sól. Następnie wmieszać dokładnie mąkę kokosową. W miarę ochładzania się masy mieszanie może być coraz cięższe, dlatego trzeba to zrobić sprawnie. Foremkę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i rozsmarować równomiernie. Wstawić do lodówki.

Polewa

  • W tym samym garnuszku, w którym robiliśmy krówkę umieszczamy składniki polewy. Podgrzewamy do rozpuszczenia oleju i erytrytolu. Karob należy dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę oleju kokosowego. Płynną jednolitą masę wylać na krówkę i równomiernie rozsmarować po wierzchu. Wstawić do lodówki na 30 minut do pełnego stężenia. Po tym czasie pokroić na kwadraty i podawać. Przechowywać w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)