Cofnij Email Link
+ porcje
jajka zapiekane w szynce

Jajka zapiekane w szynce

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszne i sycące śniadanie w postaci jajek zapiekanych w szynce to solidna podstawa, zapewniająca energię na cały dzień. Zwłaszcza gdy jesienne chłody nie dają za wygraną.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 6 sztuk
Kalorie 119.85 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Silikonową foremkę do muffinów wysmarować odrobiną masła klarowanego i wyłożyć szynką parmeńską w taki sposób, żeby stworzyły formę kubeczka dla jajek.
  • Wypełnić szynkowe kubki jajkami i przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15- 20 minut. Jeśli celem jest uzyskanie efektu płynnego żółtka, to może zajść potrzeba ograniczenia jeszcze czas pieczenia. Podawać jeszcze gorące na garści rukoli.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)