Intensywnie piernikowe ciasto dyniowe z polewą a'la sernikową. Wspaniałe zestawienie kolorystyczne oraz smakowe. Idealne na jesienne spotkanie przy kawie.
Czas przygotowania 45 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Czas całkowity 2 godziny godzin 45 minuty minut
1. W tym cieście została użyta dynia Hokkaido. Jest to odmiana o dość zwartym miąższu, którą w dodatku można spożywać wraz ze skórą, co jest niemałym ułatwieniem. Puree z niej wychodzi zatem bardziej gęste i zbite. Do tego stopnia, że ciężko było je blendować. Dopiero po dodaniu jajek poszło łatwiej. Przy użyciu innego rodzaju dyni, efekty mogą być zatem trochę inne i być może trzeba by wtedy odpowiednio dostosować ilości innych składników. Niewykluczone jednak, że ciasto wyjdzie wtedy po prostu odrobinę bardziej wilgotne i dalej bardzo smaczne. :)