Paleo ciastka z okazji święta Halloween, z dodatkiem najbardziej halloweenowego warzywa, jakim jest dynia. Polewa z musu i mleka kokosowego w roli krwi, tylko tym razem fioletowej...
kilkakroplibarwnik spożywczyczerwony - u mnie sok z buraka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć mikser planetarny ze specjalną przystawką do ucierania ciasta - 2 minuty i gotowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i formować paluchy. Koniec każdego z nich udekorować migdałem na wzór paznokcia oraz nożem zrobić kilka poprzecznych nacięć w celu imitacji przegubów w palcach. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza w termoobiegu przez ok 25 minut aż ciastka dobrze się zrumienią (czym bardziej zrumienione tym mniej się potem kruszą). Całkowicie wystudzić.
W celu przyrządzenia polewy, podgrzać na małym ogniu mus kokosowy razem z mlekiem kokosowym. Gdy mus się całkowicie rozpuści, dodać kilka kropli barwnika i dobrze wymieszać. Polewać paluchy jeszcze lekko ciepłą polewą.