Go Back Email Link
+ porcje
Chicken burger w tostones

Paleo Chicken Burger w tostones

Modern Cavegirl
Paleo wariacja na temat klasycznego amerykańskiego dania, jakim są burgery. Tym razem jest to chicken burger, w dodatku włożony pomiędzy dwa kawałki smażonych plantanów zamiast bułki. Zupełnie inaczej, ale jakże smacznie! Polecam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 272.32 kcal

Składniki
  

Tostones

Burgery drobiowe

  • 1 szt. pierś z kurczaka podwójna, zmielona (można też użyć mięsa z uda kurczaka) - ok. 450 g
  • 0,5 szt. cebula czerwona
  • sól, pieprz według uznania

Guacamole

  • 1 szt. awokado dojrzałe
  • 0,5 szt. cebula czerwona
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwa extra virgin
  • 1 ząbek czosnek
  • 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • 1 szczypta pieprz
  • 1 szt. papryczka ostra drobno posiekana

Dodatkowo

  • 8 garści rukola

Sposób przygotowania
 

Tostones

  • Plantany obrać zgodnie z instrukcją powyżej, pokroić ukośnie na 2-2,5-centymetrowe kawałki. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym, po czym zmiażdżyć pomiędzy dwoma talerzami i powstałe placki jeszcze raz przesmażyć z obu stron.

Burgery drobiowe

  • Zmielone mięso z kurczaka wymieszać z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Smażyć małe burgery z obu stron na rumiano.

Guacamole

  • Zmiksować wszystkie składniki oprócz cebuli i papryczki na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, dorzucić drobno posiekaną cebulę oraz- według uznania- ostrą papryczkę.
  • Dwa kawałki tostones przekładać rucolą, burgerem i guacamole. Jeść rękoma, bo inaczej się nie da. :)
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)