Cofnij Email Link
+ porcje
roladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej

Avatar for Modern Cavegirl
Roladka drobiowa nadziewana szpinakiem i zawinięta w szynkę parmeńską. Danie, które zarówno świetnie się prezentuje, jak i smakuje. Nie tylko na specjalne okazje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 216.9 kcal

Składniki
  

  • 400 g pierś z kurczaka
  • 450 gram szpinak mrożony (najlepiej w brykiecie)
  • 1 sztuka cebula
  • 1-2 ząbki czosnek
  • 4 plastry szynka parmeńska lub inna długodojrzewająca w plastrach
  • 1 łyżka rafinowany olej kokosowy do smażenia lub masło klarowane
  • 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska - do smaku
  • 1 szczypta pieprz
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
 

  • Na patelni podsmażyć olej kokosowy i zeszklić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę. Dodać szpinak mrożony. Podgrzewać do momentu odparowania całej wody. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia.
  • Pierś z kurczaka (u mnie akurat spora sztuka) przeciąć na pół tak, żeby uzyskać dwa płaty mięsa. Przyprawić mając na uwadze fakt, że szynka parmeńska jest dość słona w smaku. Rozbić je tłuczkiem na niezbyt cienkie kotlety. Wyłożyć nań ostudzony szpinak i zwijać w rulony. Następnie ruloniki z kurczaka zawijać w plastry szynki parmeńskiej. Na każdy kotlet przypadnie kilka plastrów szynki.
  • Zwinięte roladki podsmażyć na odrobinie oleju kokosowego z każdej strony, po czym przykryć patelnię i podgrzewać roladki jeszcze kilka do kilkunastu minut (w zależności od średnicy roladek - środek musi być upieczony), uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe roladki kroić w poprzek. Ja podałam je z duszoną żółtą cukinią i ogórkiem kiszonym.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)