Cofnij Email Link
+ porcje
eklerki

Eklerki

Avatar for Modern Cavegirl
Karnawałowy klasyk przetłumaczony na wersję niskowęglowodanową, czyli keto eklerki w pełnej krasie... :) Wyszły pyszne, jak dla mnie dużo lepsze niż oryginał. Subtelne i dekadenckie w smaku, o delikatnej strukturze z aksamitnym, maślanym kremem. Gotowe, żeby podbić karnawałowe keto stoły... :D
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 sztuk
Kalorie 152.22 kcal

Składniki
  

Ciasto parzone

Kawowy krem budyniowy

  • 3 szt. żółtka
  • 1 szklanka mleko kokosowe (ok. 240 ml)
  • 1 saszetka kawa rozpuszczalna (ok. 3 g) opcjonalnie (można zastąpić kawą instant z cykorii)
  • 0,5 łyżeczki glucomannan (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 3 łyżki erytrytol w pudrze
  • 80 g masło klarowane w temperaturze pokojowej

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania
 

Ciasto parzone

  • Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować z olejem, erytrytolem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 - 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając białka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ciasto formując eklerki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek.

Polewa czekoladowa

  • Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i bardzo powoli podgrzewać ciągle mieszając aż się połączą i powstanie aksamitna polewa. Połowę upieczonych eklerków maczać wierzchnią częścią w polewie czekoladowej i wstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować krem budyniowy.

Kawowy krem budyniowy

  • 3/4 mleka odlać ze szklanki do garnuszka, posypać wierzch glucomannanem i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia glucomannanu. Dodać kawę, 1 łyżkę erytrytolu i podgrzewać prawie do wrzenia. Żółtka utrzeć z pozostałym mlekiem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Gdy mleko jest już bardzo gorące wlewać je powoli do masy żółtkowej dalej ucierając, po czym przelać całość z powrotem do garnuszka. Podgrzewać na średnim ogniu aż masa mocno zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia jajek). Odstawić do wystudzenia (można wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
  • Masło utrzeć z 2 łyżkami i erytrytolu w pudrze na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po łyżce budyniu kawowego. Powstałą masą nadziewać upieczone ciastka (użyć jednego jako spód, a drugiego jako wierzch). Eklerki wstawić do lodówki na min. 30 minut (czym dłużej tym lepiej) żeby masa stężała.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)