Karnawałowy klasyk przetłumaczony na wersję niskowęglowodanową, czyli keto eklerki w pełnej krasie... :) Wyszły pyszne, jak dla mnie dużo lepsze niż oryginał. Subtelne i dekadenckie w smaku, o delikatnej strukturze z aksamitnym, maślanym kremem. Gotowe, żeby podbić karnawałowe keto stoły... :D
Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować z olejem, erytrytolem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 - 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając białka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ciasto formując eklerki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek.
Polewa czekoladowa
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i bardzo powoli podgrzewać ciągle mieszając aż się połączą i powstanie aksamitna polewa. Połowę upieczonych eklerków maczać wierzchnią częścią w polewie czekoladowej i wstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować krem budyniowy.
Kawowy krem budyniowy
3/4 mleka odlać ze szklanki do garnuszka, posypać wierzch glucomannanem i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia glucomannanu. Dodać kawę, 1 łyżkę erytrytolu i podgrzewać prawie do wrzenia. Żółtka utrzeć z pozostałym mlekiem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Gdy mleko jest już bardzo gorące wlewać je powoli do masy żółtkowej dalej ucierając, po czym przelać całość z powrotem do garnuszka. Podgrzewać na średnim ogniu aż masa mocno zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia jajek). Odstawić do wystudzenia (można wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
Masło utrzeć z 2 łyżkami i erytrytolu w pudrze na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po łyżce budyniu kawowego. Powstałą masą nadziewać upieczone ciastka (użyć jednego jako spód, a drugiego jako wierzch). Eklerki wstawić do lodówki na min. 30 minut (czym dłużej tym lepiej) żeby masa stężała.