Go Back Email Link
+ servings
keto zupa drobiowo- śmietanowa

Zupa drobiowo- śmietanowa

Modern Cavegirl
Pyszna i rozgrzewająca zupa, to to, co zimą tygryski lubią najbardziej. :) Dzisiaj prezentuję lekką i pożywną keto zupę drobiowo - śmietanową.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Zupa
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 142.9 kcal

Składniki
  

  • 1 pierś z kurczaka sporych rozmiarów, ok. 400 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 papryczki ostre drobno posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobne plasterki
  • 2 sztuki dymki ze szczypiorkiem pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g groszku zielonego
  • 1 opakowanie śmietany kokosowej kwaśnej, PlantOn Sour Creamo
  • 1,5 l bulionu drobiowego tłustego
  • 1 opakowanie makaronu shirataki (200 g makaronu po odsączeniu zalewy)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej - do smaku
  • 1 szczyptę pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Pierś kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Masło rozgrzać w garnku. Podsmażyć kurczaka na maśle aż się zetnie. Dodać drobno pokrojone ostre papryczki, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i seler naciowy. Dusić przez 3 minuty, po czym zalać bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić groszek oraz pokrojony na mniejsze kawałki makaron shirataki. Gotować przez ok. 10 minut. Śmietanę zahartować gorącym bulionem, po czym wlać ją do zupy. Wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Serwować na gorąco.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu