Go Back
keto zupa pekińska

Zupa pekińska

Pyszna, rozgrzewająca zupa inspirowana kuchnią azjatycką, czyli keto zupa pekińska. Nie ma nic lepszego na chłodne zimowe dni. :)
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Zupa
Kuchnia Azjatycka
Ilość porcji 12 porcji
Calories 106 kcal

Składniki
  

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 0,5 kg kurczaka (uda lub piersi)
  • 6 sztuk pieczarek
  • 1 garść grzybów mun w paskach
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1 puszka pędów babmusa
  • 2 łyżki sambal oelek
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych (zdrowsza wersja sosu sojowego)
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu lub 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Sposób przygotowania
 

  • Olej sezamowy rozgrzać w dużym garnku i podsmażyć na nim cebulę. Dodać pokrojonego w kawałki kurczaka. Smażyć przez chwilę aż kurczak się lekko przyrumieni. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, paprykę oraz pieczarki pokroić w kawałki, po czym dorzucić do kurczaka. Dusić przez chwilę, po czym zalać bulionem. Dodać sambal oelek, aminokwasy kokosowe oraz grzyby mun i pędy bambusa. Gotować przez ok. 15 minut. Glucomannan rozpuścić dokładnie w 1/3 szklanki wody, odstawić na chwilę, po czym dodać do zupy i wymieszać. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 106 kcal
Tłuszcz: 5,2 g
Węglowodany: 2,0 g
Błonnik 0,6 g
Białko 10,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: