Cofnij Email Link
+ porcje
keto keks kalafiorowy

Keks kalafiorowy

Avatar for Modern Cavegirl
Zdrowy dodatek do kawki, w dodatku z warzywną wkładką? Oto on - keto keks kalafiorowy. :) Pełen bakalii i orzechów, z kokosowym lukrem. Pycha. :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 8 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 131.14 kcal

Składniki
  

Keks

Lukier

Sposób przygotowania
 

Keks

  • Kalafiora zetrzeć na tarce, zblanszować w gorącej wodzie (wrzucić na wrzątek i po ok. 3 minutach odcedzić), dobrze odsączyć na sicie. Jeśli korzystacie z kalafiora mrożonego, to wystarczy go rozmrozić, zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru wody. Mokre składniki wymieszać w malakserze, dodać suche i utrzeć na gładkie ciasto. Dodać startego kalafiora i wymieszać. Powrzucać owoce, orzechy lub inne dodatki, na jakie się zdecydowaliście. Ciasto przełożyć do niewielkiej keksówki (18 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.

Lukier

  • Mleko kokosowe utrzeć z inuliną na gładką masę. Rozprowadzić po wierzchu ciasta. Odstawić do zastygnięcia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)