Kalafiora zetrzeć na tarce, zblanszować w gorącej wodzie (wrzucić na wrzątek i po ok. 3 minutach odcedzić), dobrze odsączyć na sicie. Jeśli korzystacie z kalafiora mrożonego, to wystarczy go rozmrozić, zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru wody. Mokre składniki wymieszać w malakserze, dodać suche i utrzeć na gładkie ciasto. Dodać startego kalafiora i wymieszać. Powrzucać owoce, orzechy lub inne dodatki, na jakie się zdecydowaliście. Ciasto przełożyć do niewielkiej keksówki (18 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.
Lukier
Mleko kokosowe utrzeć z inuliną na gładką masę. Rozprowadzić po wierzchu ciasta. Odstawić do zastygnięcia.