Go Back
keto bagle

Keto bajgle

Kultowe bajgle od teraz także w wersji niskowęglowodanowej! Zapraszam na keto bajgle mojego autorstwa. Idealne na keto śniadanie. :)
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Pieczywo
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 5 sztuk
Calories 93 kcal

Składniki
  

Bajgle

  • 0,25 szklanki błonnika owsianego
  • 0,25 szklanki mąki łubinowej
  • 0,25 szklanki białka hydrolizowanego (peptydy kolagenowe) w wersji wege i vegan użyć białka roślinnego
  • 0,25 szklanki mąki sezamowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub cream of tartar (kamień winny)
  • 0,75 - 1 szklanki wody gorącej, ale nie wrzącej

Posypka (opcjonalnie)

  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 garść maku niebieskiego do posypania (opcjonalnie)
  • 1 garść łuskanych nasion konopi lub sezamu

Sposób przygotowania
 

  • Suche składniki wymieszać, dodać wodę i mieszać do połączenia składników. Formę do pieczenia donutów wysmarować odrobiną tłuszczu (oliwy lub oleju z awokado). Wypełnić ją ciastem po brzegi. Zmoczyć dłonie chłodną wodą i "uklepać" wierzch bajgli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec przez ok. 15 minut, po czym wyjąć bajgle z foremki (ja odwracam ją delikatnie do góry nogami). Wierzch bajgli posmarować mlekiem kokosowym, posypać makiem i nasionami konopi lub sezamem. Piec kolejne 5 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 93 kcal
Tłuszcz: 2,4 g
Węglowodany: 2,2 g
Błonnik 8,9 g
Białko 13,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: