Go Back
keto sernik kokosowo - rabarbarowy

Sernik kokosowo – rabarbarowy

Modern Cavegirl
Pyszny i orzeźwiający niby keto sernik kokosowo – rabarbarowy to idealne ciacho na ciepłe dni. Bez nabiału, zgodny z dietą niskowęglowodanową i bezzbożową.
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 23 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 48 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Calories 106 kcal

Składniki
  

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1 białko jaja
  • 3 łyżki erytrytolu lub allulozy
  • 25 g rafinowanego oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 25 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki spulchniacza (proszku do pieczenia lub cream of tartar, czyli kamienia winnego)
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Krem kokosowo - rabarbarowy

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g erytrytolu lub allulozy
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka lecytyny słonecznikowej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Jajka ubić z erytrytolem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę, dodać olej kokosowy i ubijać jeszcze przez chwilę. Suche składniki wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką, po czym przelać do tortownicy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec 15 - 20 minut aż wierch się lekko przyrumieni. Ostudzić.

Krem kokosowo - rabarbarowy

  • Rabarbar obrać ze skórek i pokroić na niewielkie kawałki. Skórki włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 2 - 3 minuty aż się wybarwią. Wyjąć skórki i wyrzucić, a do wody wrzucić rabarbar razem z 80 g erytrytolu. Zagotować, gotować przez ok. 2-3 minuty aż rabarbar zmięknie. Zestawić z palnika i zblendować na gładką masę. Jak masa lekko przestygnie, wrzucić doń galaretkę truskawkową i dobrze wymieszać, aby galaretka się całkowicie rozpuściła. Gdy galaretka ostygnie do temperatury pokojowej i zacznie lekko tężeć, ubić mleko kokosowe z lecytyną i pozostałym erytrytolem. Delikatnie połączyć obie masy i wylać na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem udekorować według uznania.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 106 kcal
Tłuszcz: 7,5 g
Węglowodany: 1,3 g
Błonnik 0,8 g
Białko 3,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: