Wiosenna tarta z rabarbarem oraz kremem migdałowym, czyli keto galette z rabarbarem i frangipane to pyszny wypiek idealny na weekendowe spotkanie przy kawie lub piknik w plenerze... Wszędzie smakuje wyśmienicie... :)
Rabarbar pokroić na podłużne kawałki, umieścić w garnku o szerokim dnie, zasypać erytrytolem lub allulozą. Dusić przez ok. 5 minut aż zmięknie, a cały płyn odparuje. Ostudzić. W międzyczasie przygotować pozostałe elementy ciasta.
Galette
Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Rozdrobnić do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krem frangipane
Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić do uzyskania jednolitej struktury. Ciasto na galette wyjąć z lodówki, rozwałkować. Na środek wyłożyć uprzednio przygotowany krem frangipane oraz rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 - 20 minut w trybie pieczenia góra + dół aż wierzch się lekko zarumieni.
Mimo użycia gumy guar, ciasto i tak ma tendencję do lekkiego łamania się, zwłaszcza podczas zawijania rantu. Nie przejmujcie się jednak - nawet gdy tak się stanie, dociśnijcie po prostu dwa kawałki ciasta do siebie, żeby nadzienie nie wypłynęło. To ciasto nie musi wyglądać perfekcyjnie. Właściwie największy jego urok w tym, że krańce są poszarpane, a forma lekko nierównomierna.