Cofnij Email Link
+ porcje
keto galette z rabarbarem

Gallette z rabarbarem i frangipane

Avatar for Modern Cavegirl
Wiosenna tarta z rabarbarem oraz kremem migdałowym, czyli keto galette z rabarbarem i frangipane to pyszny wypiek idealny na weekendowe spotkanie przy kawie lub piknik w plenerze... Wszędzie smakuje wyśmienicie... :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas oczekiwania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 107.59 kcal

Składniki
  

Nadzienie z rabarbaru

  • 300 g rabarbar (grubsze łodygi należy obrać)
  • 20 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol

Galette

Krem frangipane

Sposób przygotowania
 

Nadzienie z rabarbaru

  • Rabarbar pokroić na podłużne kawałki, umieścić w garnku o szerokim dnie, zasypać erytrytolem lub allulozą. Dusić przez ok. 5 minut aż zmięknie, a cały płyn odparuje. Ostudzić. W międzyczasie przygotować pozostałe elementy ciasta.

Galette

  • Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Rozdrobnić do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Krem frangipane

  • Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić do uzyskania jednolitej struktury. Ciasto na galette wyjąć z lodówki, rozwałkować. Na środek wyłożyć uprzednio przygotowany krem frangipane oraz rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 - 20 minut w trybie pieczenia góra + dół aż wierzch się lekko zarumieni.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Mimo użycia gumy guar, ciasto i tak ma tendencję do lekkiego łamania się, zwłaszcza podczas zawijania rantu. Nie przejmujcie się jednak - nawet gdy tak się stanie, dociśnijcie po prostu dwa kawałki ciasta do siebie, żeby nadzienie nie wypłynęło. To ciasto nie musi wyglądać perfekcyjnie. Właściwie największy jego urok w tym, że krańce są poszarpane, a forma lekko nierównomierna.