Cofnij Email Link
+ porcje
keto ciasto z musem z białej czekolady i rabarbarem

Ciasto z białym musem czekoladowym i rabarbarem

Avatar for Modern Cavegirl
Kolejna propozycja w ramach wykorzystania kończącego się powoli sezonu rabarbarowego. Keto ciasto z białym musem czekoladowym i rabarbarem to pyszne połączenie słodyczy białej czekolady z kwaskowością rabarbaru. Zdecydowanie do wypróbowania. :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas oczekiwania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 156.52 kcal

Składniki
  

Kokosowy spód

Mus z białej czekolady

Rabarbarowy sos

Sposób przygotowania
 

Kokosowy spód

  • Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Wylepić nim okrągłą formę do tarty (ok. 16 – 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 12 – 15 minut aż do lekkiego zrumienienia.

Mus z białej czekolady

  • Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu (u mnie poziom 2 na indukcji) lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. W międzyczasie mocno schłodzone mleko kokosowe ubić razem z lecytyną aż zwiększy objętość i stanie się puszyste. Dolać rozpuszczoną czekoladę i ubijać jeszcze chwilę. Spróbować i dosłodzić stewią jeśli jest taka potrzeba. Wyłożyć masę na ciasto i schować do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem ozdobić schlodzonym sosem rabarbarowym.

Rabarbarowy sos

  • Rabarbar obrać i pokroić w ok. 3-cm kawałki. Skórki podlać odrobiną wody (3-4 łyżki) i zagotować, żeby wydobyć barwę. Skórki odcedzić, a w pozostałej wodzie gotować rabarbar z erytrytolem przez 3 - 4 minuty aż lekko zmięknie. Jeśli zostało za dużo płynu, zagęścić całość nasionami chia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)