Aksamitne, kremowe i rozpływające się w ustach - dokładnie takie są keto lody słony karmel. Słodkość karmelu spotyka się ze słonymi kryształkami w chłodnym uścisku mroźnej krainy tworząc wyjątkowo smakowity keto deser. Uwaga - uzależniają! :)
Tłuszcz i allulozę umieścić w garnuszku i podgrzewać do pełnego rozpuszczenia. Zagotować i gotować przez 3 - 5 minut na dużym ogniu aż masa się skarmelizuje. UWAGA! Masa na tym etapie jest bardzo gorąca - należy zachować należytą ostrożność! Odstawić z ognia, dodać ekstrakt z wanilii oraz sól. Gumę guar posypać po wierzchu i dobrze wymieszać. Powoli wlewać mleko kokosowe mieszając masę, aż do powstania jednorodnej masy (karmel musi się całkowicie rozpuścić ).
Podgrzać masę karmelowo - mleczną prawie do zagotowania, odlać ok. 0,5 szklanki do żółtek, szybko ubić trzepaczką hartując je i wlać z powrotem do masy. Gotować dalej na średnim ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Nie gotować!
Przelać masę do miski i schłodzić na lodzie lub w zimnej wodzie, a następnie przez minimum 2 h w lodówce. Przełożyć masę do maszynki do lodów i zmrażać przez ok. 15 minut aż masa nabierze konsystencji lodów. Podawać od razu lub wstawić do zamrażarki i dać im się bardziej schłodzić. Po długim mrożeniu, lody wyjąć z zamrażarki na 15 - 20 minut przed podaniem.
Przepis jest świetną bazą do przygotowywania lodów o innych smakach, np. waniliowych. Wystarczy zwiększyć udział ekstraktu z wanilii i nie karmelizować allulozy. W celu uzyskania smaków owocowych należy dodać przecier/purée z owoców, itd.