Go Back Email Link
+ servings
keto jagodzianki

Keto jagodzianki

Modern Cavegirl
Kto zajadał się pysznymi drożdżowymi bułeczkami z jagodami za dzieciaka...? W sezonie jagodowym bywa wybitnie tęskno do tych czasów... Nie jest powiedziane jednak, że teraz nie są one w zasięgu ręki... Oto bowiem przepis na równie pyszne i milion razy zdrowsze keto jagodzianki. Zapraszam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser, Śniadanie
Ilość porcji 8 sztuk
Kalorie 213.48 kcal

Składniki
  

Ciasto na jagodzianki

Kruszonka

Sposób przygotowania
 

Ciasto na jagodzianki

  • Suche składniki (oprócz proszku do pieczenia) wymieszać. 200 ml mleka kokosowego zagotować z olejem kokosowym i 3 łyżkami erytrytolu, po czym powoli wsypywać doń suche składniki dalej mieszając. Energicznie mieszać ciasto na ogniu aż zbije się w kulę. Zestawić z ognia, przełożyć do miski i dać mu odpocząć 5 -7 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zmiksować, dodać jajko oraz żółtka jedno po drugim oraz ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na 8 porcji. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć w dłoniach, obtoczyć w dodatkowej porcji mąki i nadziewać 2 łyżkami jagód i posypać łyżeczką erytrytolu. Zlepić ranty u góry i lekko spłaszczyć nadając kształt bułki. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Kruszonka

  • Jajko rozbełtać z mlekiem kokosowym, posmarować każdą jagodziankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół i piec 10 minut. W międzyczasie resztę jajka połączyć z pozostałymi składnikami wyrabiając elastyczne ciasto. Schłodzić. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, posypać jagodzianki kruszonką i piec kolejne 10 minut aż całość się ładnie przyrumieni.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu