Cofnij Email Link
+ porcje
keto desernik borówkowy

Desernik borówkowy

Avatar for Modern Cavegirl
Intensywnie fioletowy i pełen witamin oraz antyoksydantów - właśnie taki jest ten oto keto desernik borówkowy. :) Pyszny wegański deser na zimno, który poprawia humor i zdrowie! :D
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas oczekiwania 10 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 157.4 kcal

Składniki
  

Spód

Krem borówkowy

Galaretka z borówkami

  • 100 g borówki
  • 1 łyżka keto słodzidło np. alluloza, erytrytol lub d-ryboza
  • 0,5 szt. limonka (wyciśnięty sok)
  • 0,75 cup wody filtrowanej (ok. 200 ml)
  • 1 łyżeczka agar

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wiórki wymieszać z mąką dyniową i erytrytolem. Tłuszcz kakaowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszać wszystko dokładnie. Powstałą masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.

Krem borówkowy

  • Borówki zblendować z jogurtem kokosowym, sokiem i skórką z limonki, ekstraktem z wanilii oraz erytrytolem. Mleko kokosowe podgrzać, wymieszać z agarem, a gdy masa zgęstnieje połączyć szybko z masą borówkową. Wyłożyć na zastygnięty spód. Schłodzić do zastygnięcia.

Galaretka z borówkami

  • Wodę zagotować razem z erytrytolem i agarem, dodać sok z limonki. Ostudzić. Borówki wyłożyć na borówkowej masie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na borówki. Wstawić do lodówki do pełnego zastygnięcia (ok. 10 minut).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu