Intensywnie fioletowy i pełen witamin oraz antyoksydantów - właśnie taki jest ten oto keto desernik borówkowy. :) Pyszny wegański deser na zimno, który poprawia humor i zdrowie! :D
Wiórki wymieszać z mąką dyniową i erytrytolem. Tłuszcz kakaowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszać wszystko dokładnie. Powstałą masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
Krem borówkowy
Borówki zblendować z jogurtem kokosowym, sokiem i skórką z limonki, ekstraktem z wanilii oraz erytrytolem. Mleko kokosowe podgrzać, wymieszać z agarem, a gdy masa zgęstnieje połączyć szybko z masą borówkową. Wyłożyć na zastygnięty spód. Schłodzić do zastygnięcia.
Galaretka z borówkami
Wodę zagotować razem z erytrytolem i agarem, dodać sok z limonki. Ostudzić. Borówki wyłożyć na borówkowej masie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na borówki. Wstawić do lodówki do pełnego zastygnięcia (ok. 10 minut).