Cofnij Email Link
+ porcje
keto tiramisu

Tiramisu bezmleczne

Avatar for Modern Cavegirl
Jakby się ktoś pytał, to keto tiramisu w wersji bez nabiału jest wykonalne. Właśnie takie popełniłam. :) I zapewniam, że jest to pyszność nad pysznościami. :D
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas oczekiwania 2 godziny
Czas całkowity 2 godziny 45 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 297.64 kcal

Składniki
  

"Ser" z mleka kokosowego

Biszkopt

Krem

  • 1 porcja "sera" z mleka kokosowego
  • 1 mleko kokosowe w puszce schłodzone przez min. 12 h w lodówce
  • 4 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
  • 50 ml kawa parzonej, intensywnej
  • 30 ml amaretto lub ciemnego rumu jeśli restrykcyjnie ograniczasz węglowodany
  • 2 łyżki kakao ciemne

Sposób przygotowania
 

"Ser" z mleka kokosowego

  • Jajka rozbełtać ze mlekiem kokosowym i zagotować w garnuszku. Gotować aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa solidnie się odsączyła.

Biszkopt

  • Jajka ubijać ze słodzidłem, octem i ekstraktem z wanilii aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać olej i przemieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą i powolutku wmieszać małymi porcjami do masy jajecznej. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Wylać doń ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie góra + dół. Piec ok. 20 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić. Przekroić na dwie części.

Krem

  • Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko stałą część i ubić z keto słodzidłem. Dodawać po porcji "sera" z mleka kokosowego. Ubijać krem aż uzyska jednolitą konsystencję i nie będzie grudek. Kawę połączyć z alkoholem. Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową porcji i wyłożyć nań niecałą połowę kremu (zostawić odrobinę kremu do obłożenia boków). Powtórzyć z drugim blatem i drugą połową kremu. Pozostałym kremem posmarować boki. Tort wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed serwowaniem wierzch posypać ciemnym kakao, można udekorować ziarenkami kawy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)