Go Back Email Link
+ servings
keto ciastka maślane

Ciastka maślane z cynamonem

Modern Cavegirl
Keto ciastka maślane z cynamonem to propozycja wprost idealna do leniwej niedzielnej kawki albo herbatki... Można je maczać w mlecznej piance lub karmelu z masła orzechowego. Albo też polać polewą czekoladową. Dobrze się przechowują, więc będą jak znalazł na niezapowiedzianą wizytę gości... :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 30 ciastek
Kalorie 79.42 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Do miski przesiać suche składniki (1 łyżeczkę cynamonu odłożyć) i wymieszać, odstawić. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać słodzidło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka, razem ze śmietaną i ekstraktem z wanilii. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do maślanej masy dodać suche składniki i mieszać mikserem na średnich obrotach aż powstanie ciasto. Kulę ciasta włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Wymieszać razem 2 łyżki słodzidła z cynamonem do obtoczenia ciastek. Z ciasta formować w rękach kulki i obtaczać je w cukrze z cynamonem. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Między ciastkami należy zachować niewielkie odstępy, ponieważ rosną podczas pieczenia.
  • Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni w trybie pieczenia "góra + dół" przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawić do ostudzenia na 10minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu