Keto ciastka maślane z cynamonem to propozycja wprost idealna do leniwej niedzielnej kawki albo herbatki... Można je maczać w mlecznej piance lub karmelu z masła orzechowego. Albo też polać polewą czekoladową. Dobrze się przechowują, więc będą jak znalazł na niezapowiedzianą wizytę gości... :)
Do miski przesiać suche składniki (1 łyżeczkę cynamonu odłożyć) i wymieszać, odstawić. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać słodzidło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka, razem ze śmietaną i ekstraktem z wanilii. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do maślanej masy dodać suche składniki i mieszać mikserem na średnich obrotach aż powstanie ciasto. Kulę ciasta włożyć na 30 minut do lodówki.
Wymieszać razem 2 łyżki słodzidła z cynamonem do obtoczenia ciastek. Z ciasta formować w rękach kulki i obtaczać je w cukrze z cynamonem. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Między ciastkami należy zachować niewielkie odstępy, ponieważ rosną podczas pieczenia.
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni w trybie pieczenia "góra + dół" przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawić do ostudzenia na 10minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki, odstawić do całkowitego ostudzenia.