Keto gofry z cukinii to smakowita alternatywa dla pieczywa stanowiąca bazę do kanapek w różnym wydaniu, także na słodko. W dodatku sycąca i pożywna. Idealna na śniadanie na wynos. :)
Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach. Posolić i odstawić na 5 minut aż puści wodę. Całkowicie odcisnąć z wody.
Masło klarowane z jajkami zmiksować lub rozmieszać trzepaczką. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. Połączyć masę z cukinią i dobrze wymieszać. Wyłożyć do silikonowej formy do gofrów i umieścić w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Piec ok. 15 - 20 minut do lekkiego przyrumienienia. Gofry można też "upiec" w kuchence mikrofalowej (ok. 2 minuty). Po ostudzeniu wyjąć z formy i podpiec jeszcze chwilę w tosterze lub na patelni.